Superforecasters-ennustukset vuodelle 2018 sekä viime vuoden tulokset

Osallistuin tänäkin vuonna Facebook-ryhmä Superforecastersin (ei todellistä yhteyttä samannimiseen kirjaan) järjestämään “hupaisaan, mutta äärimmäisen kilpailuhenkiseen” ennustamiskisaan. Skaban pointtina on siis antaa arvio toteutumisen todennäköisyyttä liudalle alkanutta vuotta koskevia väittämiä, ja vuoden lopuksi sitten katsotaan, mitkä menivät oikein. Lisäksi kisassa on joukko vähän pidempää aikaväliä koskevia bonuskysymyksiä.

Käyn ensin läpi havaintoja viime vuoden ennustuksistani, ja listaan tähän alle sitten tämänvuotiset.

Viime vuoden kisasta saamani Brier-pisteytys on noin 0,257, mikä riitti kisan 372:n vastaajan joukossa sijaan 134. Todettakoon, että aavistuksen verran paremmat pisteet (0,25) olisi saanut vastaamalla jokaiseen kysymykseen 50 prosenttia, mikä toisaalta ei ole ihan hirveän kaukana siitä mitä päädyin tekemään. Ylipäänsä alle 0,2:n päässeitä kisaajia oli vain parisenkymmentä, joten pidän tulosta ihan mukiinmenevänä!

Seuraavassa taulukossa on esitetty viime vuotta koskevat ennustukseni, kustakin ennustuksesta saamani Brier-pisteytys sekä oikein ja väärin menneiden ennustusten kokonaismäärä. Laskemani kokonaisscore heittää muutamalla tuhannesosalla virallisesta pistemäärästä, mikä johtunee pyöristyksestä. Taulukossa kursiivilla on merkitty väärin menneet ennustukset, ja yksi kysymys joka pudotettiin epäselvyyden vuoksi pois virallisesta pisteytyksestä on yliviivattu. Osa kysymyksistä koski myöhempiä vuosia eikä niitä siis luonnollisesti pisteytetty. Jätin nämä pois taulukosta, sillä ne löytyvät aiemmin linkittämästä viimevuotisesta postauksestani.

KysymysTulos (0 = ei toteutunut)EnnustusBrier-pisteet
SDP saa puolueista eniten ääniä kuntavaaleissa vuonna 201700.3950.156025
Kokoomus saa kuntavaaleissa eniten ääniä Helsingissä vuonna 201710.540.2116
Piraattipuolue tai Feministipuolue saavat kuntavaaleissa läpi vähintään yhden valtuutetun kuntavaaleissa vuonna 201710.030.9409
Marine Le Pen valitaan Ranskan presidentiksi vuonna 201700.360.1296
Helsinkiin valitaan naispuolinen pormestari 201700.29350.08614225
Länsimetro liikennöi Matinkylään asti kaikilla asemilla 15.8.2017 mennessä00.60.36
Suomi ei ole enää Reporters Without Borders -järjestön lehdistönvapautta mittaavalla listauksella viiden parhaan joukossa vuoden 2017 julkaisussa00.10.01
Uusien turvapaikanhakijoiden määrä Suomeen nousee yli 6000:een Maahanmuuttoviraston mukaan vuonna 201700.40.16
Euroopan unionin jäsenmaassa tapahtuu vuoden 2017 aikana terrori-isku, jossa kuolee yli 50 ihmistä00.570.3249
Suomen työpäiväkorjattu bruttokansantuote vuoden 2017 kolmantena neljänneksenä nousee vuoden 2016 kolmanteen neljännekseen verrattuna Tilastokeskuksen mukaan10.70.09
Kaikissa TNS Gallupin ja Taloustutkimuksen puoluekannatusta mittaavissa gallupeissa perussuomalaisten kannatuksen keskiarvo on yli 10,0 prosenttia vuonna 201700.40.16
SDP vaihtaa puheenjohtajaa vuoden 2017 aikana00.60.36
Punnan arvo euroina on yli 0,85 euroa 31.12.201710.90.01
Juha Sipilä on Suomen pääministeri 31.12.201710.840.0256
EU tai USA asettaa uusia talouspakotteita Venäjälle vuonna 201710.330.4489
Öljyn hinta on yli 50 dollaria/barreli 31.12.2017 markkinoiden sulkeutuessa Nymexillä10.680.1024
Timo Soini on yhä Perussuomalaisten puheenjohtaja 31.12.201700.850.7225
Donald Trump on Yhdysvaltain presidentti 31.12.201710.950.0025
Suomen miesten jalkapallon A-maajoukkue voittaa vähintään yhden MM-karsintaottelun vuoden 2017 aikana10.270.5329
Valtio päättää lisäpääomittaa Talvivaaraa vähintään 50 miljoonalla eurolla vuoden 2017 aikana. Aiemmin päätettyjä pääomituksia ei lasketa00.240.0576
OikeinVäärinBrier-pisteet
Yhteensä1270.2575

Suurin osa vastauksista näyttää menneen kohtalaisen hyvin oikein, jopa useimmista väärin menneistä saamani Brier-pisteet ovat ihan siedettäviä. Todettakoon että kisan vaikein kysymys oli Euroopassa tapahtuvaa terrori-iskua koskeva kysymys, josta saamani pisteet (~0,33) olivat alle keskiarvon (0,53).

Muutama kysymys meni kuitenkin aivan päin honkia. Olin lähes varma, ettei sen enempää Piraattipuolue kuin Feministipuolue saa yhtäkään valtuutettua kuntavaaleissa, mutta molemmat saivat – lopputuloksena Brier-pisteiksi 0,94. Melkein yhtä huonosti meni Timo Soinin puheenjohtajuutta koskeva kysymys, jonka veikkasin jatkuvan 85 prosentin todennäköisyydellä ja sain Brier-scoreksi 0,72. Itse asiassa ilman näitä kahta kysymystä olisin saanut lopputulokseksi noin 0,17, millä olisi päästy kärkikymmenikköön. Molemmat mainitut kysymykset ovat itse asiassa vieläpä sellaisia, joiden kohdalla olen viimevuotisessa postauksessani arvellut olleeni liian varma. Kolmas selvästi pieleen mennyt kysymys koski Suomen miesten jalkapallomaajoukkueen menestymistä, mikä on aihe josta en ymmärrä mitään ja jota lähdin lähestymään mielestäni ovelalla strategialla katselemalla vanhoja tuloksia Wikipediasta, mutta viimevuotisten kommenttien perusteella tein jonkin ajatuskämmin. (En enää muista mistä on kyse, mutta muistan harmitelleeni asiaa jälkeenpäin.) Onnistuin siis arvioimaan suurimman osan kysymyksistä varsin hyvin, mutta yli- ja aliarvioin muutamien kysymysten todennäköisyyden rankasti.

Ongelma liittynee osittain todennäköisyyksiä koskeviin intuitioihini. Prosentit ovat melko abstrakti tapa ajatella todennäköisyyksiä, joka varsinkin hyvin suurien ja pienien todennäköisyyksien kohdalla johdattaa ainakin minut selvästi harhaan. Jos olisin ajatellut selkeästi, että Piraattipuoluetta ja Feminististä puoluetta koskevaan kysymykseen antamani todennäköisyys 0,03 tarkoittaa käytännössä, että pidän väitteen toteutumatta jäämistä yli kolmekymmentä kertaa todennäköisempänä kuin sen toteutumista, olisin ehkä miettinyt kysymystä vielä uudemman kerran. Todennäköisyyksien ajatteleminen ensin esimerkiksi vedonlyöntisuhteina ja sitten niiden konvertoiminen prosenteiksi saattaisi toimia paremmin, ja kokeilinkin tämänkaltaista lähestymistapaa tänä vuonna. Se johti pyöreämpiin prosenttilukuihin ja varovaisempiin arvauksiin.

Tässä vuoden 2018 kisan ennustukseni:

 1. “Donald Trump on Yhdysvaltain presidentti 31.12.2018”: 80 %
  Viime vuonna tein yhden samankaltaisen ennustuksen (Timo Soinia koskevan) kanssa melko räikeän yliarvion. Pidän silti aika epätodennäköisenä että Trump ainakaan vielä kaatuisi.
 2. “Sauli Niinistö valitaan vuoden 2018 presidentinvaalien ensimmäisellä kierroksella Suomen tasavallan presidentiksi”: 35 %
  Kannatuksesta ei tarvitse loppujen lopuksi sulaa niin valtavan paljon, että tämä toteutuu. Toisaalta vaalit ovat jo aika pian.
 3. “Pekka Haavisto saa toiseksi eniten ääniä Suomen tasavallan presidentinvaalien ensimmäisellä kierroksella”: 50 %
  Tähän liittyy minusta vielä aika paljon epävarmuutta. Pidän Haavistoa todennäköisimpänä kakkosena, mutta Huhtasaari voi kiilata ohi.
 4. “Suomessa järjestetään maakuntavaalit vuoden 2018 aikana”: 50 %
  En ole jaksanut seurata maakuntavaali- tai sote-keskustelua niin paljon, että osaisin sanoa tähän oikeastaan juuri mitään, joten laitetaan 50-50.
 5. “Juha Sipilä on Suomen pääministeri 31.12.2018”: 70 %
  Sipilää edeltäneistä viidestä pääministeristä kaksi erosi kesken kauden, tosin Vanhanen vasta toisella kaudellaan. Pidän kohtalaisen todennäköisenä että Sipilä eroaa tai kaatuu, mutta toisaalta hän vaikuttaa haluavan pitää pestistä kiinni, joten veikkaan kuitenkin että tämä ei toteudu ainakaan vielä ensi vuonna.
 6. “Kansanedustaja eroaa tai erotetaan pysyvästi joko eduskuntaryhmästään tai eduskunnasta vuoden 2018 aikana siten, että ero tai erottaminen liittyy ensisijaisesti seksuaaliseen häirintään”: 30 %
  Jos tämä toteutuukin, saattaa tuomaristolle osoittautua hankalaksi määrittää tämä mainittu ensisijaisuus. Oma veikkaukseni on yhtä kaikki, että syytöksiä tulee mutta ne eivät johda eroon.
 7. “Demokraatit saavat enemmistön Yhdysvaltain edustajainhuoneeseen vuoden 2018 vaaleissa”: 50 %
  Tylsä veikkaus osittain epävarmuuden ja osittain sen vuoksi, etten ole jaksanut seurata jenkkipolitiikkaa tarpeeksi.
 8. “Yhdysvallat on ollut aseellisessa konfliktissa joko Pohjois-Korean tai Iranin kanssa vuoden 2018 aikana siten, että yli sata sotilasta on menehtynyt joko Iranin tai Pohjois-Korean rajojen sisällä”: 10 %
  Saatan olla liian varma tästä.
 9. “Euroalueen työttömyys on alle 8 % vuonna 2018 komission syksyn ennusteessa”: 40 %
  Ei minulla tästäkään kovin kummoista tietoa oikeasti ole.
 10. “Yhden bitcoinin arvo on alle 10 000 dollaria 31.12.2018 klo 23:59 Suomen aikaa (lähteenä http://www.cmegroup.com/trading/cf-bitcoin-reference-rate.html Bitcoin Real Time Index (BRTI) tai tämän puuttuessa jokin vastaava)”: 20 %
  Tällä hetkellä Bitcoin näyttää olevan kovassa nosteessa. Pitkällä tähtäimellä povaan Bitcoinille hyytymistä tai romahdusta, mutta uskon että hype kestää vielä ainakin tämän vuoden. Toisaalta volatiliteetti on sellaista, että en oikeasti olisi hirveän kummissani vaikka vuodenvaihteen alla käytäisiin matalallakin. Ehkei sentään alle kymppitonnissa.
 11. “Suomi saa vähintään yhden kultamitalin Pyeongchangin olympialaisissa vuonna 2018”: 50 %
  Ei mitään käryä. Yksi ei kuitenkaan tunnu paljolta.
 12. “Vihreiden kannatus putoaa vähintään kerran alle 12 %:n TNS Kantarin tai Taloustutkimuksen gallupissa”: 60 %
  Uskon vihreiden kannatuksessa olevan ilmaa sen verran, että ainakin yksi tällainen dippi nähdään.
 13. “Suomen työpäiväkorjattu bruttokansantuote vuoden 2018 kolmantena neljänneksenä nousee vuoden 2017 kolmanteen neljännekseen verrattuna Tilastokeskuksen mukaan”: 60 %
  Tässä olisi saattanut olla varaa varmempaankin veikkaukseen. Povaan vaisua mutta todennäköistä talouskasvua.
 14. “Kokoomus on suurin puolue kaikissa TNS Kantarin ja Taloustutkimuksen gallupeissa vuonna 2018”: 25 %
  Saattaa dipata riittävän alas hyvinkin pian, viimeaikaisten käyrien perusteella.
 15. “Ruotsiin muodostetaan vaalien jälkeen vuoden 2018 kuluessa hallitus ja Ruotsin sosialidemokraatit ovat yksi hallituspuolueista”: 20 %
  Tämä on yksi niistä kysymyksistä, joihin tulisi varmaan vastattua korkeammalla todennäköisyydellä jos vain jälkimmäinen osa kysymyksestä olisi sanottu ääneen, mutta tuskin onnistuin kiertämään ongelmaa. Tälle ajatusvirheelle on varmaan jokin nimikin.
 16. “Ruotsin Miljöpartiet jää vuoden 2018 valtiopäivävaaleissa 4 %:n äänikynnyksen alle”: 20 %
  Nope.
 17. “Markkinoille julkaistaan täysin itseajava auto* vuoden 2018 aikana. *(SAE automated vehicle classifications level 5: “Other than setting the destination and starting the system, no human intervention is required. The automatic system can drive to any location where it is legal to drive and make its own decision.”). Kysymyksellä tarkoitetaan, että vuoden 2018 aikana tason 5 auton pystyy ostamaan ja sitä pystyy käyttämään täysin automaattisena yleisillä teillä, ei vain jossain rajatussa ympäristössä”: 30 %
  Tämä on paha. Otan kuitenkin varovaisen kannan ja arvaan että näin ei käy, liikaa kysymysmerkkejä.
 18. “Sininen tulevaisuus saavuttaa yli 5 %:n kannatuksen vuoden 2018 aikana ainakin yhdessä TNS Kantarin tai Taloustutkimuksen gallupissa”: 15 %
 19. “Angela Merkel on Saksan liittokansleri 31.12.2018”: 20 %
  Veikkaan Saksan poliittisen pattitilanteen ratkeavan jossain vaiheessa niin, että Merkel kaatuu.
 20. “Saara Aalto sijoittuu euroviisuissa kymmenen parhaan joukkoon vuonna 2018”: 35 %
  Ihan siltä pohjalta että näin ei yleensä käy.
 21. “BONUS UUDEN VUODEN PÄIVÄLLE. Suomen tasavallan presidentti käyttää 1.1.2019 uudenvuoden puheessaan sanaa “feminismi” tai sen taivutusmuotoa”: 40 %
  Bonusarvaus aika intuitiolla.
 22. “Euro on Suomen virallinen valuutta vuoden 2019 lopussa”: 85 %
  Nostan todennäköisyyttä viime vuodesta.
 23. “Euro on virallisena valuuttana käytössä kaikissa seuraavissa maissa Kreikka, Espanja, Italia, Portugali vuoden 2019 lopussa”: 65 %
  Nostan todennäköisyyttä viime vuodesta.
 24. “Sininen tulevaisuus saa vähintään 3 kansanedustajaa vuoden 2019 eduskuntavaaleissa”: 60 %
  Sanoisin että isoin epävarmuus liittyy siihen, onko vakavastiotettavaa Sinistä tulevaisuutta oikeasti olemassa vielä tuossa vaiheessa. Sanon että on, ja että tarvittava muutaman prosentin kannatus luultavasti löytyy.
 25. “Iso-Britannia on EU:n jäsen 31.12.2020”: 15 %
  Ymmärtääkseni EU-eroa ei voi perua, joten tämä vaatisi hiukan poliittisia manöövereitä. En usko että niitä löytyy tähän hätään.
 26. “Donald Trump valitaan uudelleen Yhdysvaltain presidentiksi 2020 vaaleissa”: 35 %
  Lasken selvästi ennustettani viime vuodesta tämänvuotisten kokemusten perusteella. Saattaa jopa olla että Trumpille riittää yksi kausi.
 27. “Prinssi Charles on Englannin kuningas 31.12.2025”: 35 %
  Tässä on pari isoa muttaa: Walesin prinssi olisi tuossa vaiheessa jo lähes kahdeksankymppinen ukko, eli ei välttämättä elä niin pitkään; ja toisekseen ei välttämättä ota kruunua koskaan vastaan vaikka Elisabeth tuohon mennessä kuolisikin (mikä ei sekään ole ihan varmaa).
 28. “Ensimmainen laillisesti crispr-tekniikalla geenimuunneltu ihminen syntyy vuoden 2028 loppuun mennessä. Kysymyksen muotoilu kaipaa yhä tarkennusta, mutta meillä on vielä vuosikymmen aikaa sitä tarkentaa :)”: 40 %
  Uh, tämä on vähän paha. Tuskin toteutuu lännessä, mutta jossain Kiinan suunnalla täysin mahdollista mikäli teknologia kehittyy.
 29. “Teknologinen työttömyys* (teknologia syrjäyttää enemmän työpaikkoja kuin luo uusia) on yleisesti hyväksytty fakta vuoden 2029 loppuun mennessä. Kysymyksen muotoilu kaipaa yhä tarkennusta, mutta meillä on vielä vuosikymmen aikaa sitä tarkentaa :)”: 60 %
  Pidän ennustukseni suunnilleen samana kuin vuosi sitten. Minusta on edelleen mahdollista, että väite ei ylipäänsä ole fakta.
 30. “Ihmistasoinen (AGI*) keinoäly on kehitetty vuoden 2029 loppuun mennessä. *Artificial general intelligence (AGI) is the intelligence of a (hypothetical) machine that could successfully perform any intellectual task that a human being can”: 25 %
  Tämä on haastava. Toisaalta viime vuonna tapahtuneen tekoälykehityksen myötä arvion olisi syytä olla korkeampi kuin vuosi sitten, toisaalta en oikein osaa sanoa kuinka hyvä viimevuotiseni oli. Nostan siis tähän.
 31. Ihminen on käynyt Mars-planeetan pinnalla vuoteen 2035 mennessä: 49 %
  Pidän samana kuin viime vuonna, eli symbolisesti olen hiuksenhienosti skeptinen väitteen suhteen.

Heikki Sairanen tekaisi yhteenvedon ennustuksista. Näytän poikenneen konsensuksesta joissakin kysymyksissä. Valtaosa vastaajista näyttää olevan lähes varmoja siitä, että Sauli Niinistö valitaan presidentiksi jo ensimmäisellä kierroksella. Oletan, että vastaajat eivät ole innoltaan tulleet lukeneeksi kysymystä ihan kunnolla. Myös Angela Merkelin valintaan näyttää moni uskovan vankasti.

Pidemmän aikavälin ennusteiden osalta näytän olevan eri mieltä konsensuksen kanssa prinssi Charlesin kuninkuudesta, melko lähellä keskiarvoa CRISPR-lasta koskevan kysymyksen kohdalla, lähes täsmälleen keskiarvon kohdalla teknologisen työttömyyden osalta (jakaumassa on tosin kiinnostava notkahdus juuri siinä kohdalla), ja uskon itse asiassa hieman yllättäen keskiarvoa ja mediaania vähemmän AGI:n kehittymiseen vuoteen 2029 mennessä. Kiinnostavaa kyllä tänä vuonna ennustajien usko ihmistasoisen tekoälyn kehittymiseen näyttää olevan heikompaa kuin viime vuonna, vaikka voisi kuvitella jatkuvasti kiihtyvän tekoälyhypen (sekä myöskin kehityksen) vieneen ennustuksia toiseen suuntaan – itse asiassa, jos viime vuosien kehitys ei ole saanut arviota väittämän 30 toteutumisesta kasvamaan ainakin jonkin verran, ei vastaaja voi nähdäkseni olla täysin rationaalinen.

Jäämme odottamaan miten käy. Palataan asiaan taas vuoden päästä.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *